WordPress Girişte wp-admin ve wp-login Yolu Değiştirme

WordPress kullanıcı olan kişilerin bildiği gibi admin paneline girmenin yolu siteadi.com/wp-admin şeklindedir. Tüm WordPress sitelerini ilk kurduğumuzda standart olarak bu ayarlarla gelir.

WordPress ‘in kendi içerisinde bu yolu değiştirmek gibi bir özelliği yok, aslında bu özellik WordPress ile gelse hiç fena olmaz. Çünkü güvenlik adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.

Kötü niyetli insanlar bu yolla admin panellerinize giriş yapmaya çalışıp kullanıcı adı ve şifreleri çeşitli kombinasyonlar deneyebilirler. Bu doğrultuda güvenlik açısından önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.

Wp-Admin Yolu Nasıl Değişir?

Bunun için hali hazırda birçok eklenti mevcut. Bunlardan bazılarını aşağıda sıraladım.

– Lock Down Admin
– Change wp-admin login
– Protect WP Admin
– WPS Hide Login

Bu eklentilerin hemen hepsi aynı görevi görüyor. Benim kullandığım ilk sırada yazdığım lock down admin.

Hepsinin kullanımı ya da işlevi hemen hemen aynı.

Ben kendi kullandığım Lock Down Admin eklentisini anlatarak devam edeceğim.

Lock Down Admin – Wp-Admin Yolu Değiştirme Eklentisi Nasıl Kurulur?

Sol tarafta ki menümüzden Eklentiler> Yeni Ekle yolunu takip ederek arama kısmına “Lock Down Admin” yazın.

Gördüğünüz ekran gelecektir “Şimdi Kur” butonuna tıklayarak eklentinin kurulmasını bekleyin. Bir kaç saniye sonra kurularak “Etkinleştir” butonu gelecektir. Etkinleştir diyerek devam edin.

Etkinleştir butonuna tıkladığınızda eklenti aktif olacak ve sol menüye “Fullestop Lock Down” diye bir menü gelecektir. Bu eklentimizi yapılandıracağımız menüdür, tıklayın ve ayar sayfasını açın.

Burada kafa karıştıran onlarca satırdan oluşan herhangi bir istek, ayar vs. yok. Yapmamız gereken tek şey istediğimiz uzantıyı alana yazmak ve aktif olması için üstteki kutucuğa bir tik atmak.

Tabi burada yapacağız admin URL’si asla kolay tahmin edilebilir bir URL olmamalı ki güvenlik sağlayabilelim. Bunun dışında kullandığınız kullanıcı adının admin olmaması da ayrı bir güvenlik sağlayacağı gibi şifrelerinizde özel karakter, büyük küçük harf, rakam mutlaka kullanın. Kısa 4-5 haneli sadece rakamdan ya da yazıdan oluşan şifreleri asla tercih etmeyin.